Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.
Pozitív visszacsatolás: megerősítő jellegű folyamat, növeli a rendszer kimeneti teljesítményét.
Elsődleges célja a rendszer fejlesztése, változások indukálása, új egyensúlyi pontok elérése.

Negatív visszacsatolás : korlátozó jellegű folyamat, csökkenti a rendszer kimenetének, hatásainak mértékét.
Célja a rendszer stabilitásának a fenntartása a külső környezet változásainak ellenére.


2011. február 3., csütörtök

A magyar kultúra nemzeti hivatása

Kevéssé ismert, ám fontos dokumentum Dr. Szádeczky Lajos rektori székfoglaló beszéde a kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem 1910-es tanévnyitó ünnepségén.

PDF változat 
Éppen 100 évvel ezelőtt... frappáns és korhű összegzése az utolsó békeévek hangulatának és a magyar kultúra szerepének a Kárpát medencében.

Arról beszél, hogy a magyarság milyen eredményesen integrálta a legutolsó időkig a bevándorlókat, hogyan kerültek ki a "legnagyobb magyarok" éppen közülük. Hogy e népek múltjának "mássága" nem akadályozta meg őket hogy szinte kivétel nélkül beolvadjanak a magyar nemzetbe és egyenrangú, hasznos és nélkülözhetetlen tagjai legyenek annak.

Megemlíti hogy a történelemben kevés nemzet engedte meg magának hogy idegeneknek olyan jogokat adjon mint a magyarok a jövevényeknek.

Az aradi vértanúk nevei közül kevesebb mint a fele hangzik magyarosan. Mégis a mindannyian a magyar szabadságért haltak meg.

Elég kinyitni a telefonkönyvet : tele van Német(h)-ekkel, Horvát(h)-okkal, Olláhokkal, Tótokkal, Oroszokkal, Rácokkal, Törökökkel, aztán hozzá lehet adni az -er végű meg -ecky, -ski, -evics, -ova, -bec, meg kitudja milyen végű, tipikusan nem magyar hangzású neveket. Látjuk hogy nevüket megtartva "igazi" magyarrá váltak.

Mégis... A trianonnnal foglalkozók egy része - a "másik oldal" - mindezt figyelmen kívül hagyva csak a magyar politika hibáit hangoztatja Trianon igazolásaként.

A fent említett mű nagyon szépen illusztrálja azt hogy a történelem túlnyomó részében a Kárpát medence népei egmással békességben és megértésben éltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldéseSzavazások

Melyek a magyar válság meghatározó okai? (több válasz is lehetséges)

Rendezett-e a szomszédos államokban élő magyar kissebbségek jogi helyzete ?

A folyamatosan mélyülő politikai és gazdasági válság hogyan hat a trianoni problémára?

Hosszútávon (20 év) milyen reális cél érhető el?