Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.
Pozitív visszacsatolás: megerősítő jellegű folyamat, növeli a rendszer kimeneti teljesítményét.
Elsődleges célja a rendszer fejlesztése, változások indukálása, új egyensúlyi pontok elérése.

Negatív visszacsatolás : korlátozó jellegű folyamat, csökkenti a rendszer kimenetének, hatásainak mértékét.
Célja a rendszer stabilitásának a fenntartása a külső környezet változásainak ellenére.


2011. február 3., csütörtök

Az élelmiszerválság

Ez nem napi politikai nézőpont , ennek rövid-középtávú jelentősége lehet!

Azt hiszem, nem vagyok távol az igazságtól hogy ha azt gondolom, hogy a dotcom, az ingatlan és a pénznyomtatási léggömbökkel nem merült ki a spekulációs tőke kreativitása.

A technológiából, az ingatlanokból és a pénzügyi manőverekből már kifacsarták az utolsó cseppet is.

Most a világ élelmezése a célpont. Hatalmas "lehetőségek" vannak terítéken! Már az európai piacot kóstolgatják. A napokban valaki(k) megvette(k) az Európába szánt kakaótermés nagyrészét... Az árak rögtön elkezdtek emelkedni.

A mesterségesen előidézett katasztrófákkal, balesetekkel, betegségekkel hatalmas nyereségekre lehet szert tenni. Kérdés, hogy mennyiben bízunk a minket irányító elit és a hozzájuk tartozó tőzsdespekulánsok etikus magatartásában. Kihagyják-e ezt a kitűnő pénzszerzési lehetőséget?

Nem tudjuk... De azok akik nem bíznak teljesen sem a globális elit moralitásában, sem a kormány potenciájában, azok elkezdhetnek a nem túl távoli jövőre gondolni: Meggyőzni a parasztot, gazdálkodót, sőt megfizetni, hogy tartson mégegy disznót... ha nem fogy el, majd szólunk a haveroknak, mindenki szereti a jó házikolbászt... Meg ültessen még vagy két sor krumplit... lehet bio is... lesz rá vevő...

Ki kellene gazolni a hobbikertet is... megnő benne a hagyma, paradicsom, az a pár csirke meg elkapirgál, a tojás is jól jön.

Mert fel kell készülni:

Ugyanis a liberalizmus vívmányaként a törvény nem tiltja, hogy spekulánsok felvásárolják az élelmiszert. Megtették két éve az olajjal... az óceánok közepén horgonyozva várták a tankhajók az olajárak tetőzését. Ezt meg fogják tenni a búzával, rizzsel, tejjel, hússal, bármivel. Utána automatikusan beindulnak a lakossági felvásárlások is. Tehát pánik. Erre fel kell készülni, és a kormánytól naponta számonkérni, hogy mit tesz a lakosság élelmezésének zavatralansága védelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése



Szavazások

Melyek a magyar válság meghatározó okai? (több válasz is lehetséges)

Rendezett-e a szomszédos államokban élő magyar kissebbségek jogi helyzete ?

A folyamatosan mélyülő politikai és gazdasági válság hogyan hat a trianoni problémára?

Hosszútávon (20 év) milyen reális cél érhető el?