Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.
Pozitív visszacsatolás: megerősítő jellegű folyamat, növeli a rendszer kimeneti teljesítményét.
Elsődleges célja a rendszer fejlesztése, változások indukálása, új egyensúlyi pontok elérése.

Negatív visszacsatolás : korlátozó jellegű folyamat, csökkenti a rendszer kimenetének, hatásainak mértékét.
Célja a rendszer stabilitásának a fenntartása a külső környezet változásainak ellenére.


2011. február 3., csütörtök

Becsület alapú gazdasági model

Feltétlenül szükséges, a magyarság és a regió kultúrájába szervesen illeszkedő, annak igényeire és képességeire építő olyan gazdasági modell kidolgozása, amely sikerrel veheti át a kezdeményezést, a nemzeti karaktertől, és a Kárpát Régió kultúrájától idegen, és csak az idegen érdekek szolgálatában sikeres módszerektől.

Volt idő és morális kultúra, amikor és amelyben az adott szó és egy kézfogás elég volt a becsületes üzleti ügyek intézéséhez.

Nagyapám, gazdálkodó volt, (igaz, a modern gazdaság képviselői kuláknak bélyegezték), és sokszor csak egy bólintás volt a vásár vagy a munkáért való fizetség megerősítése. Ha valaki megígérte hogy aratás után megadja a tinó árát akkor arra lehetett számítani, vagy az "esztendő" leteltével nem volt vita tárgya a munkáért járó pénz összege.

Ezt manapság átvette az "erősebb kutya" elve alapján álló körmönfont szerződések labirintusa amelyben az apróbetűk között mindíg akad néhány többféleképpen értelmezhető félmondat, amely minden esetben az erősebb kutya olvasatában értelmezendő.

A részletekben megbúvó ördög és a csúcstechnológia szintű felelősség-áthárítás mára már szinte lehetelenné tette a tisztességes üzletek kötését és az elemi emberi kapcsolatokat, gondoljunk a házasságra, válásra, ingatlan autó adásvételére, hogy csak a legkézenfekvőbb dolgokat említsem.

Ezt mindannyian érezzük, és valahogy bénultan, képtelenek vagyunk ellene tenni. Persze nem muszáj ennek így lennie.

A magyar termékek egyre több helyet foglalnak el az áruházak, boltok polcain, mert egyre szélesedik azoknak a köre akik tudatosan keresik és fogyasztják a magyar termékeket, mert tudják hogy ez jó az országnak.

Hasonló módon, fel kell ismerni, hogy a kifacsart szerződések a rabszolgamunkával megtermelt bóvli jogi megfelelői, és úgy is kell őket kezelni. Ahogy tudjuk hogy a bóvli elsősorban profit növelését célozza minimális minőség nyújtásával, úgy éreznünk kell hogy a sok apróbetű sem a mi érdekeinket szolgálja.

Fel kell fedeznünk és meg kell becsülnünk magunk között a becsületes embereket. Újra divatot kell csinálni az adott szó erejéből. Eleinte talán több bátorságot igényel hogy higgyünk társainknak, de a végeredmény, azt hiszem, megéri.

Emellett azonosítani kell és pellengérre állítani azokat akikkel rosz tapasztalataink vannak... Ne titkoljuk el szégyenlősen hogy megint át lettünk verve... Sajnos nem vagyunk egyedül. Tegyük közzé, szóljunk barátainknak, ismerőseinknek. Legközelebb talán pont ők fognak figyelmeztetni hogy kit tanácsos elkerülni.

Ez így nemcsak az adot szó becsületét adhatja vissza, hanem alaposan leegyszerűsítheti hétköznapi ügyeinket is.

A kacskaringós szerződések stílusának és szellemének ismerete nyilván előnyös, sőt önvédelmi szempontokból elengedhetelen, mert egyelőre nem midig lehet ezeket elkerülni. Azt viszont világosan kell látni hogy ennek az elmúlt mintegy 150 éven át való erőzsakos alkalmazása a magyarság és a szomszédos népek számára katasztrófák sorozatával járt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése



Szavazások

Melyek a magyar válság meghatározó okai? (több válasz is lehetséges)

Rendezett-e a szomszédos államokban élő magyar kissebbségek jogi helyzete ?

A folyamatosan mélyülő politikai és gazdasági válság hogyan hat a trianoni problémára?

Hosszútávon (20 év) milyen reális cél érhető el?