Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.
Pozitív visszacsatolás: megerősítő jellegű folyamat, növeli a rendszer kimeneti teljesítményét.
Elsődleges célja a rendszer fejlesztése, változások indukálása, új egyensúlyi pontok elérése.

Negatív visszacsatolás : korlátozó jellegű folyamat, csökkenti a rendszer kimenetének, hatásainak mértékét.
Célja a rendszer stabilitásának a fenntartása a külső környezet változásainak ellenére.


2011. február 3., csütörtök

Az eladósodás okai

Tulajdonképpen miért is vagyunk eladósodva?

A játékszabályok miatt.

Ugyanis a játékszabályok szerint az eurón az alapkamat 2-3% volt például 2008-ban, míg a forinton 12-14%.

Hogy hol mennyi a kamat, azt a "játékvezető" határozza meg, akit időnként hitelminősítőnek is szoktak nevezni. Ha egy országot leminősít, akkor ott növekszik a kamat, tehát mégtöbb pénzt lehet kiszivattyúzni.

Aztán a "játékosok" az ország GDP-jének 40-szeresét "parkoltatták" forintra átváltva és utána vitték kifelé a haszonnal együtt. Ez olyan őrületes mennyiségű pénz, hogy ennek a kifizetésére kellett felvenni az eurós meg az IMF kölcsönöket.

Döbbenetes, hogy ez így "törvényes" és elfogadott a mai világban.

A Magyar Nemzeti Bank, amelyik sem nem magyar, sem nem nemzeti, ehhez az akcióhoz asszisztál a legnagyobb lelkesedéssel.

És nem is most kezdte: 1973-tól 1989-ig egymilliárd dollár hitelt vett fel. Ez alatt az idő alatt 11 millárd kamatot fizetett ki, de úgy, hogy 1990-ben még volt 22 millárd dollár adóssáág. Ekkor "privatizálták" a nemzeti vagyon egy részét, úgy 140 milliárd dollár értékben, majd ennek 90%-át eladták... de csak 20 milliárdot kapott érte az ország. Ennek nagy része is "elinflálódott".... Szóval a nemzeti vagyon nagyrészéért szinte SEMMIT nem kaptunk.

Pedig... nem kellene ennek így lennie. A pénz egy eszköz, a gazdaság gördülékeny üzemeltetéséhez. Mint ahogy a péknek a liszt, az ácsnak a kalapács, sebésznek a szike. Aki jól végzi munkáját, az az átlagnál jobban élhet belőle. És ugyanúgy, ahogy képtelenség hogy az ácsok vagy a sebészek országokat zsaroljanak és zsigereljenek ki, ugyanúgy elfogadhatalan a bankosoktól is.

Ezért a Pozitív Visszacsatolás Stratégiájának egyik pillérje a nemzet által kibocsátott pénz, ami nem kamaton és spekuláción alapszik hanem valós termelésen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése



Szavazások

Melyek a magyar válság meghatározó okai? (több válasz is lehetséges)

Rendezett-e a szomszédos államokban élő magyar kissebbségek jogi helyzete ?

A folyamatosan mélyülő politikai és gazdasági válság hogyan hat a trianoni problémára?

Hosszútávon (20 év) milyen reális cél érhető el?