Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.
Pozitív visszacsatolás: megerősítő jellegű folyamat, növeli a rendszer kimeneti teljesítményét.
Elsődleges célja a rendszer fejlesztése, változások indukálása, új egyensúlyi pontok elérése.

Negatív visszacsatolás : korlátozó jellegű folyamat, csökkenti a rendszer kimenetének, hatásainak mértékét.
Célja a rendszer stabilitásának a fenntartása a külső környezet változásainak ellenére.


2011. február 3., csütörtök

A Kárpát Régió

Aki ismeri a magyar nyelv szógyökök alapján való magyarázatát, annak talán feltűnhet, hogy a Kárpátok első szótagja a KÁR, a kar, a ker(ít), a ker(ek), a kir(ály), a kor(ona), a kör gyökcsaládjában a kerek, egész, a teljes jelentéséhez kötődik. Talán ezért is éljük meg ilyen fájdalmasan a Kárpátok feldarabolását mert ez a hegykoszorú(!) nemcsak egy természetes nemzeti, földrajzi és politikai egységet jelöl, hanem már a nyelvbe is beleivódott.

Maga a régió legalább 1000 éve folyamatosan, de az egyre erőteljesebben tért hódító elméletek szerint sokkal régebb óta hazája a magyarul beszélő népeknek, és persze másoknak is. Az idő túlnyomó részében békében élt és gyarapodott minden nép a régióban, harcaink leginkább vagy külső ellenséggel, vagy politikai törésvonalak mentén folytak. Minden bizonnyal ez a régió természetes állapota, és nem a mesterségesen szétdarabolt forma, ahol a népek egymásra acsarkodnak.

Ásványkincsei, vízkészlete, gyógyvizei, termőföldje, szorgos népei valamint földrajzi helyzete egy virágzó középhatalom alapjai lehetnének. Hogy ez a középhatalom valóban felvirágozhasson, ahhoz elengedhetetlenül fontos hogy ezt a benne élő népek is felismerjék, és együtt számolják fel azokat az erőket amelyek ezt a virágzó középhatalmat próbálják örökre eltenni láb alól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése



Szavazások

Melyek a magyar válság meghatározó okai? (több válasz is lehetséges)

Rendezett-e a szomszédos államokban élő magyar kissebbségek jogi helyzete ?

A folyamatosan mélyülő politikai és gazdasági válság hogyan hat a trianoni problémára?

Hosszútávon (20 év) milyen reális cél érhető el?