Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.
Pozitív visszacsatolás: megerősítő jellegű folyamat, növeli a rendszer kimeneti teljesítményét.
Elsődleges célja a rendszer fejlesztése, változások indukálása, új egyensúlyi pontok elérése.

Negatív visszacsatolás : korlátozó jellegű folyamat, csökkenti a rendszer kimenetének, hatásainak mértékét.
Célja a rendszer stabilitásának a fenntartása a külső környezet változásainak ellenére.


2010. május 8., szombat

Marketing oktatást az óvodákba !


Védőoltás marketing ellen

-->
A mai gazdaság alapja a fogyasztás.... ezért is vagyunk fogyasztói társadalom.
Ennek legmarkánsabb meghatározó tényezője a marketing - kifinomult technikák gyűjtőfogalma amelyek magukba foglalják piackutatáson kívül a pszichológiától kezdve a szociológián keresztül az antropológiáig a legtöbb tudományágat és a reklámot is.

Mivel ezek a technikák szinte kikerülhetetlenül beleépülnek mindennapjainkba, kultúránkba, szokásainkba, fontos lehet hogy ismerjük működésüket és hatásaikat. Ehhez képest igazán nem sokat tudunk róluk. csupán egy szűk szakértő csoport tevékenységének eredményei között lavírozunk.

A felnőttek többsége tudatában van annak, hogy a reklámok befolyásolják, sőt "felülírják" ítélőképességét, de alapvető ismeretek hiányában ennél nem is jut tovább.
A gyermekek esete komolyabb. Sokáig szinte mindent igaznak fogadnak el, és a reklámok hatása rájuk sokkal erőteljesebb. Ezért ők az egyik fő célközönsége a reklámoknak. Mivel a szülők nem képesek felvenni a versenyt a sokszor érzelmi alapon ható színekkel, formákkal és szövegekkel operáló reklámokkal szemben, legtöbbször beadják a derekukat, és saját véleményük ellenére megveszik a nyafogó gyereknek a reklámozott dolgot. Nem csoda, hiszen egy átlagos gyermek, "szabad" idejében őrületes mennyiségű reklámnak van kitéve az utcán, a TV-ben, újságokban és az interneten minden szűrés és védelem nélkül.

A gyermekek óvodás korban a legfogékonyabbak. Hatalmas intellektuális pazarlás, hogy ebben a periódusban minden korlátozás nélkül éri őket rengeteg olyan behatás, ami értékítéletüket végzetesen befolyásolja. Ez folyamatos családi konfliktusok forrása lehet és igen negatívan hat a családi költségvetésre is. Ez azt jelenti, hogy a családi együttlétek komoly része nyafogással, követelődzésekkel és veszekedésekkel telik el, sokszor a szülő veszít, és kifizeti a drága pénzt a "béke" megvásárlásáért.

És itt még nincs vége a szűretlen reklámokon felnövő gyermekek problémáinak. A szülők teljesen idegenek abban a világban amit a gyermekeknek szánt reklámok teremtenek, így a legnagyobb jóindulat és erőfeszítés ellenére sem sikerül visszaszerezni a gyermek ízlése, vágyai és viselkedési normái feletti befolyást. Ezért a szülő és a gyermek folyamatosan távolodnak egymástól és kialakul egy szakadék, amelyik először csak kulturális, majd érzelmi szinten is megnyilvánul. Ez pedig az utolsó szög a hagyományos családmodell koporsójában.

Tehát a szülők minden segítség nélkül, egyedül nem sokat tehetnek.
El kell érni, hogy az oktatási rendszer vagy az azon kívüli szerveződések felvegyék a környezettudatos életmód és az egészséges táplálkozás mellé a reklámok "értelmezését" is. Továbbá ki kell dolgozni és terjeszteni olyan egyszerű módszereket, amelyeket az elfoglaltabb szülők is könnyen alkalmazni tudnak, hogy újra ők lehessenek gyermekeik szellemi és érzelmi fejlődésének meghatározói, és ne távoli vállalatok gazdasági megfontolásai.

El kell végre dönteni, hogy csupán az új nyálcsorgó konzumidióta nemzedék ideiglenes gondozói akarunk-e lenni, vagy a gyermekeink egészséges fejlődéséért felelős, őket szeretetben nevelő szülők !
Ha a döntés megszületik akkor a tetteké a terep.
A cél a kisgyermekben (ideális esetekben a kamaszokban, sőt a felnőttekben is) egyfajta immunitás kialakítása a reklámok negatív hatásai ellen.
Tulajdonképpen "csak" a marketing módszerek "visszafelé való alkalmazásáról, a "tudatalatti" folyamatok tudatosításáról van szó. A dolog valamivel könnyebb mint a tudatalatti manipulálása, mert az első lépésben csak egy reflex alakul ki, mint például az úttesten való átkelésnél: megállunk és körülnézünk. Ez nyilván életmentő reflex a forgalom többi résztvevőinek mélyebb analizálása nélkül.
A módszer egy egyszerű gyakorlat, amely segít felfedezni a reklámot a környezetben ( a túlzó színek, oda nem illő érzelmi hatások, stb. alkalmazása ), és elindítani a reflexet, hogy ez "nem valóság". Nagyon hasonló a  betegségek elleni védőoltások működéséhez : A legyengített vírus kialakítja a szervezet ellenálló képességét, erősíti az immunrendszerét. Saját gyerekeimmel végzett kísérletek alapján mondom, hogy 3 éves kortól felismerheti a gyerek a marketing hatásokat és képes ellenállni, ráadásul büszke is rá !. Jelenleg egy óvodában folynak további kísérletek a módszer finomítására.
A reklámok és a marketing módszerek tömeges tudatosításának több pozitív hatása lehet: csökkenti a családi életet konfliktushelyzeteit, csökkenti az általános stressz helyzeteket, és lehetővé teszi a pénz "valós" döntések alapján való elköltését, az "impulzus" vásárlás helyett, amit a legtöbb esetben megbán a vásárló.
A "szakma" nyilván megpróbál még körmönfontabb módszereket alkalmazni, de ezek kifejlesztése sok időt vesz igénybe, és ha már kialakult a tömegekben az alap gyanakvás, akkor akár teljesen hatástalan lehet.
A módszernek van egy pozitív "mellékterméke" is: A kereskedelem mellett a politika is alkalmazza a marketing módszereit, és a tömegekben kialakult immunitás a politikai manipulációt is megnehezíti.  
Akit érdekelnek a marketing módszerek, ajánlom :
Pratkanis és Aronson:
­A RÁBESZÉLŐGÉP  - Élni és visszaélni a meggyőzés mindennapos mesterségével

Továbbá a BBC dokumentumfilmjét :
The Century of the Self 


2 megjegyzés:

 1. Devizahitelek deviza nélkül, forintbetétekből

  A devizahitelek kezdetben SWAP ( devizacsere) ügyleten alapultak. Ekkor még ténylegesen deviza állt a devizahitelek mögött. Igen, voltak ilyen devizahitelek is.
  Azután pénzügyi újítás eredményképpen bevezetésre került egy másik típusú devizaalapú hitel és ehhez már egyáltalán nem volt szükség devizára, csak forintbetétre. Ha ismeritek a pár évvel ezelőtti forint és pl. CHF-hitel kamatokat, akkor jogosan kérdezhetitek : hogyan lehetett forint betétből CHF-alapú hitelt csinálni? Hiszen a forint betét után a bankok általában 6-8 % bruttó kamatot fizettek, míg a CHF-alapú hitelek után csak 5-7 % kamatot kaptak. Hol van itt a bank haszna ?
  Induljunk el az elejéről. Az a rövid, 1-2 éves időszak., amíg a devizaalapú hitel kedvezőbb volt, mint a forinthitel, az csak a beetetés időszaka volt. Addig tartott, amíg a lehető legtöbb hitel kihelyezésre került. Ha mindjárt az elején nagy törlesztő részleteket kellett volna fizetni, akkor senkit nem lehetett volna becsalni a csapdába. Ez a beetetési időszak tehát folyamatos vesztességet termelt a bankok számára, ezért tartósan nem volt fenntartható.
  Amikor a bankok kifundálták a forintbetétekből devizahitelek készítésének trükkjét, akkor már tudták,hogy a devizahitelek törlesztő részletét hamarosan fel fogják emelni olyan szintre, mintha az adós forint hitelt vett volna fel. Sőt, ha lehet még annál is magasabbra, hiszen a beetetés ideje alatt elszenvedett banki vesztességeket kompenzálni kell.
  Miért lehettek a bankok biztosak abban, hogy majd fel lehet emelni a devizahitelek törlesztő részletét?
  Azért, mert előre kikötötték az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét. Tehát olyan módon tudták-tudják módosítani a szerződéseket, hogy törlesztő részletek elérjék a forinthitelek törlesztő részletét.
  A bankközi kamatlábak (BUBOR) emelkedésére hivatkozva mintegy 1,5-szeresére ( pl. 6-ról 9 %-ra ) emelték az addigi devizahitel kamatokat. Holott alapvetően nem is egy másik banktól szereztek forrást a devizahitelekhez, hanem csak az általuk gyűjtött forintbetétből. ( Ez természetesen egy durva csalás.)
  A kamatemelés mellett még ott volt a CHF árfolyam manipulálásának lehetősége. Minden folyamat, csak növelte a CHF árfolyamát. Hiszen, akik ténylegesen CHF hitelt vettek fel, azok a törlesztéseikkel folyamatosan erősítették a svájci frankot. Az is nagyon erősítette, hogy hatalmas mennyiségű pénz lett átváltva más, ( kevéssé értékálló ) valutákból. (Tőke menekítés.)
  De ha még így sem emelkedett-emelkedik az egekbe a CHF árfolyama, akkor ott van a FOREX-spekuláció lehetősége. Egyetlen forint spekulációs tőkével azt a hatást lehet elérni, mintha 400 forinttal spekulálnánk.
  http://href.hu/x/h78g
  Szóval a deviza elszámolású hitel adósának nincs semmi esélye . És akkor még bizonyos bankok ( OTP ) jönnek olyan undorító dolgokkal, hogy a kezelési költséget is CHF-ben számolják el. Persze mindegy, hogy melyik bank milyen piszkos trükköt vet be. A lényeg, hogy a törlesztő részletek fel legyenek emelve a forinthiteleknek megfelelő törlesztő részletek nagyságára, de ha lehet, inkább még a fölé.
  Amit itt leírtam, azt mind tudja Orbán Bankcsicska Viktor is. A most, tavasszal életbe lépő árfolyamgát akciónál minden úgy van kiszámolva, hogy a bankok számára megmaradjon a forinthitelnek megfelelő nagyságú törlesztő részlet.

  http://bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/23226

  Ezt a bankárblogból másoltam ki. Kökörcsin vagyok. A vén aljas Tibor bá kitiltott a blogjáról, mert mindig nekem volt igaza vele szemben. Üdv. Kökörcsin

  VálaszTörlés
 2. KedVES Attila

  Énnem írok többet a világ legörehgebb és ( legcinikusabb ) bloggerének a fórumára.
  Kérdezzed meg töle - ha esertlegmegkérhetlek erre hogy mit ért az alatt hogy a "Szexben minden emlős állat a homospiens is"
  Köszönöm

  VálaszTörlésSzavazások

Melyek a magyar válság meghatározó okai? (több válasz is lehetséges)

Rendezett-e a szomszédos államokban élő magyar kissebbségek jogi helyzete ?

A folyamatosan mélyülő politikai és gazdasági válság hogyan hat a trianoni problémára?

Hosszútávon (20 év) milyen reális cél érhető el?